Witamy! Przeczytaj jak dołączasz :)

Paweł Traczyński
Poland 24 replies587 views
Paweł Traczyński avatar
Cześć! Postanowiłem stworzyć polską grupę na Astrobin, zrzeszająca naszych Rodaków w jednym miejscu!

Miło mi Cię widzieć!

Zachęcam do napisania kilku słów o sobie… No to chyba zacznę od siebie 🙂 Mam na imię Paweł, mam 40 lat, mieszkam w Warszawie ale od urodzenia jestem związany z Warmią i Mazurami. Tam poznałem przepiękne czyste nocne niebo, w którym jestem zakochany od wielu lat. I tam też od listopada 2020 praktykuję astrofotografię w okolicach miejscowości Jedwabno, Butryny, itp.

Chętnie poznam innych astrofotografów z okolicy, bo niebo w tym regionie Polski pozwala na wiele (jak jest pogoda). Albo z Warszawy na jakieś fajne wspólne wypady smile
Well Written Respectful Engaging
Paweł Traczyński avatar
Nikt nie chce się przywitać ? smile
Paweł Traczyński avatar
.
Tomek Hyrnik avatar
Cześć Paweł! Dzięki za zaproszenie do grupy i z góry przepraszam za zwłokę z przedstawieniem mej osoby, jednak bardzo licho u mnie z czasem bywa. Poprawiam się i już piszę!
Nazywam się Tomek, mam 40 lat i pochodzę z południa Polski, dokładnie z Ustronia, gdzie dorastałem. Obecnie mieszkam i pracuję w Niemczech(NRW, Detmold). Tutaj także w każdej wolnej chwili, o ile oczywiście pogoda pozwoli, staram się (z mniejszym lub większym skutkiem) uchwycić przez swój teleskop piękno otaczającego nas Wszechświata ;D 'Kosmosem' interesowałem się już od dawna, jednak stosunkowo od niedawna mogę sobie pozwolić na realizację mych zainteresowań, gdyż jak wszystkim wiadomo jest to bardzo drogie hobby smile
Pozdrawiam serdecznie wszystkich Grupowiczów!
Tomek
Paweł Traczyński avatar
Tomek - dzięki. Bardzo mi miło smile
Marvaz avatar
Witam was serdecznie.

Jestem Marek ( 51 lat) urodzony w Wielkoplsce. Rozgwiezdzone niebo zachwycilo mnie juz w czasach kiedy dorastalem na wsi kiedy to light pollution bylo znacznie mniejszym problemem. Zaczelo sie od obserwacji wizualnych ponad dwie dekady temu. Teraz zajmuje sie astrofotografia walczac ze swiatlami Londynu w ktorym mieszkam od 17 lat. 
Pozdrawiam .

Marek
Herbert_West avatar
Cześć! Michał Młynarczyk z Gór Świętokrzyskich, wiosen mam 41. Astrofotografią i wizualną astronomią zająłem się niedawno, w porównaniu do wielu z was. Pierwsze kulfoniki tworzyłem około trzy lata temu. Pierwsze relatywnie udane zdjęcia- dwa lata temu. Zanim się zorientowałem- wpadłem. I jest to moja pasja, niezwykle ważna dla mnie rzecz.
Marek Biały avatar
Hej.
Jestem Marek, mam 44 lata. Zamiłowanie do kosmosu mam od dziecka a sama obserwacja i fotografia nieba jest od prawie 15 lat. 
Krzysztof Gaudy avatar
Krzysiek, 38 wiosen na karku. Z astrofoto z przerwami (kilkuletnimi niestety) związany w zasadzie od ~18 roku życia. Pierwsze swoje zdjęcia mam na klikasz Kodaka czy Fuji ciągle w szafie, jeszcze sprzed ery CCD, robione na sprzęcie firmy Uniwersał z Żywca smile Piękne czasy smile 
Fotografuję (jeszcze) spod Częstochowy, Śląskie.
Paweł Radomski avatar
Cześć,
Paweł Radomski ze stolicy. Astrofotografią zajmuję się już 16 latek a na karku w tym roku będzie 45 wiosen. Fotografuję/wałem głównie ze swojego tarasu w Ursusie, z paru miejscówek na południu warszawy i z podkarpacia.
Mateusz Sułecki avatar
Cześć, jestem Mateusz.
Mieszkam w Pruszczu Gdańskim, pod Trójmiastem. Astrofotografią zainteresowałem się około 5-6 lat temu. Po około roku miałem 4 letnią przerwę od hobby, ale wracam do tematu pełną parą smile

Zdarza mi się fotografować z domu przez okno, ale jak jest obiecująca pogoda staram się ruszyć w teren.

Jeśli ktoś z okolicy Trójmiasta chciałby wyskoczyć pod ciemne niebo, dajcie znać!
Well Written Respectful Engaging Supportive
Pawel Zgrzebnicki avatar
Cześć!

Mam na imię Paweł, mieszkam na południu Polski, od kilku lat pasjonuj się astrofotografią. Obserwacją nieba zainteresował mnie mój dziadek, który konstruował własne teleskopy Newtona i szlifował do nich lustra. W końcu kazał mnie zająć się dokończeniem kilku egzemplarzy i tak, dość szybko, musiałem nauczyć się praktycznego aspektu obserwacji astronomicznych. Z czasem zbudowałem własne obserwatorium, konstruuję różne udoskonalenia i akcesoria a kiedy pogoda pozwoli, staram się fotografować obiekty głębokiego nieba.
Tomasz Maro avatar
Cześć, 

z tej strony Tomek, astrofotografia jest moją pasją od 4lat, jak wszyscy wiemy centrum śląska nie jest łaskawe dla naszego hobby więc aby uzyskać lepsze efekty jak tylko życie pozwala jadę w teren głównie Sopotnia Wielka, Glanów, Kleszczowa, Złatna ogólnie tam gdzie jest czyste niebo.
Michał Kania avatar
Cześć, jestem Michał, 37 lat, astronomią interesuję się odkąd pamiętam, ale astrofotografia to relatywnie nowe zainteresowanie, właściwie nie licząc pierwszych podrygów, to na poważnie fotografuję od 4 lat. Mieszkam w okolicach Wrocławia, więc pogodowo jedna z gorszych miejscówek, sytuację ratuje własne podwórko, więc staram się korzystać z każdego okna pogodowego.
Paweł Traczyński avatar
Dzięki wszystkim za posty. Doborowe towarzystwo mamy w grupie smile Widać też pewną zbieżność wiekową…
Adrian avatar
Cześć, jestem Kuba,  astronomią interesuję się dzieciństwa, Fotografowaniem Nocnego nieba zainteresowałem się około 9 lat temu najpierw zwykły aparat potem jakieś dziwne teleskopy i tak powoli rozbudowywała się moja stajnia . Mieszkam w nie najlepszej lokalizacji niedaleko Londynu jakieś 30km z jednej strony a z drugiej Lotnisko Gatwick  15 km wiec zaśmiecenie światłem jest duże  ale staram się jakoś z tym żyć i fotografować z ogródka ale jeśli trafia się dobra pogoda to oczywiście w teren pod dobre bortle4 . Czasem bedę wam zaśmiecał forum moimi wypocinami . Pozdrowionka .
Sebastian Otremba avatar
Cześć

Mam na imię Sebastian lat 38. Astronomią interesuje się odkąd pamiętam. Pierwszy teleskop zakupiłem 2012 roku, wizual Newton na Dobsonie 354mm, zacna to była rura. W 2016 zakupiłem mój pierwszy montaż Star-Adventurer i zacząłem coś tam cykać. Na dobre zaczęło się kiedy wybrałem się na astro zlot, zamierające powoli hobby ruszyło z taką parą że postanowiłem sprzedać teleskop do wizuala i zainwestować w poważniejsze astrofoto, załapało i to jeszcze jaksmile
Wojciech Pająk avatar
Cześć,

Miło mi dołączyć do grupy. Astrofotografią zajmuję się stosunkowo nie długo - 2 lata. 2 lata temu kupiłem sobie 6" newtona którego mam do dzisiaj. Kupiłem go do obserwacji wizualnych i jak go kupowałem to o astrofotografii nie miałem pojęcia. Szybko rozczarowałem się obserwacjami wizualnymi i zacząłem próbować fotografować przez teleskop. Bardzo szybko się wciągnąłem i pasja została mi do teraz.
Mieszkam i fotografuję z Wrocławia. Najczęściej z ogródka ale staram się wyjeżdżać pod ciemniejsze niebo jak to tylko możliwe.
Mam 42 lata.

Pozdrawiam wszystkich,
Wojciech
Well Written Concise
Sebastian avatar
Siemka! Oryginalnie ze Szczecina ale mieszkam w Kalifornii koło Oakland / San Francisco. Miło spotkać "ziomali". ;) Generalnie robię zdjecia z podwórka (Bortle 7/8) ale czasem udaje mi się wyjechać w plener.

Pozdrawiam,
Sebastian.
Maciej avatar
Hej! Maciej Kapkowski bardziej znany jako wessel.  Na Astrobin od 2014 w dobie cyfrowej, w astrofotografii od 1980 ( analogowo). 
Mój dorobek na www.astrofun.pl
Fotografuję narrowbandowo z Warszawy-Wesołej a kolorowo z Broku nad Bugiem - no i skąd tylko się da na wyjazdach- głównie z podkarpacia.
PESEL z piątką z przodu  

Czystego nieba!
apolkowski01 avatar
Cześć, witam grupę. Nazywam się Andrzej, mam 65 lat. Astrofotografią zainteresowałem się na początku pandemii. Fotki robię z okolic Grunwaldu na Mazurach.
holeris avatar
Dzień dobry.
Marcin, 41 lat. Lekko ponad pół życia spędziłem we Wrocławiu, ale od niedawna mieszkam na jednej z podwrocławskich wsi, gdzie zaczęły już nawet powstawać pierwsze zdjęcia. Generalnie preferuję astrofotografię wyjazdową pod ultra ciemnym niebem i przy gwarantowanej pogodzie. Ale wraz z przeprowadzką na wieś chcę wrócić do fotografii lokalnej. W astrofotografii od 2018. W 2022 zacząłem również zabawę z makrofotografią, głównie owadów i pajęczaków. Można chyba powiedzieć, że fotografuję na obu końcach skali, choć zarówno do długich ogniskowych jak i zdjęć mikroskopowych mi (jeszcze!) daleko.
Pozdrawiam wszystkich członków grupy!

Publikuję też czasem na instagramie. Choć głównie robaki.
https://www.instagram.com/bugsandastronomy/
Dimis avatar
Czesc, ja mam na imie Krzysiek. Mieszkam w Austrii i jestem dosc swiezy w astrofotografii. Zaczynalem od obserwacji nieba lornetka, po tym jak wyprowadzilem sie z Wiednia na wies (Bortle 4-5). Z czasem doszedl sprzet na galaktyki i planety wizualnie, a fotografuje dopiero od 3 lat. Bede na jesiennym zlocie z astropolis, wiec moze sie spotkamy. W czerwcu bylem pierwszy raz pod poludniowym niebem w Namibii, wiec siedze i obrabiam fotki, jak tylko mam czas. Polecam kazdemu, pieniadze zadne w porownaniu do tego co tam przezylem i widzialem.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Paweł Traczyński avatar
Dzięki wszysktim za przedstawienie się. Na prawdę fajną grupę mamy tutaj. Widać też, że średni wiek to około czterdziestki smile
Sebastian avatar
Dopiero w średnim wieku wreszcie stać człowieka na sprzęt ;)